Za tri godine Policija Distrikta provela 12 akcija na suzbijanju zloupotrebe i prodaje droge

348

Generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasila je 1987. godine 26. jun Međunarodnim danom borbe protiv zloupotrebe droga i nezakonitog prometa drogama, s namjerom upozorenja globalne javnosti na rastući problem zloupotrebe opojnih droga i potrebe aktivnog uključivanja svih u postizanje zajedničkog cilja – međunarodno društvo slobodno od zloupotrebe droga.

„Zloupotreba opojnih droga, te bolesti ovisnosti o drogama kao posljedica, pogađaju sve društvene slojeve. Ovisnost u najvećem broju slučajeva uništava pojedinca – ovisnika, kompletnu porodicu, te cijelu društvenu zajednicu i jedan je od vodećih uzroka bolesti i smrtnosti u svim zemljama svijeta, ali i raznih zdravstvenih i socijalnih problema današnjice“, kažu u Policiji Distrikta.

Imajući u vidu navedeno Policija Brčko distrikta BiH je u oblasti planskih aktivnosti na suzbijanju organizovanog kriminaliteta i neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga, u periodu od 2019. godine pa sve do kraja prvog kvartala 2022. godine samostalno i/ili u saradnji s drugim policijskim agencijama provela ukupno 12 akcija.

„Riječ je o akcijama kodnih naziva “Salzburg”, Mozaik”, “Cer”, “Plantaža”, Poligon”, “Nosač”, “Grof”, “Klanac”, “Bronhi”, “Bjegunac”, “Omega” i “Meta”. U navedenom periodu protiv 158 lica su podneseni izvještaji Tužilaštvu Brčko distrikta BiH zbog osnova sumnje da su počinili krivična djela “organizovani kriminal”, “neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga”, “omogućavanje uživanja opojnih droga” i druga krivična djela“, saopšteno je iz brčanske Policije.

S obzirom na važnost ove problematike PBD BiH i ove godine želi skrenuti pažnju javnosti na problem raširenosti zloupotrebe droga i važnosti zajedničkog djelovanja na suporotstavljanju ovom ozbiljnom problemu današnjice.

IZVORwww.brckodanas.com
Prethodni postU BiH počela kampanja „Razmisli prije nego što podijeliš“ – ThinkBeforeYouShare
Sledeći postU ponedjeljak 27. juna mladi sa članovima Vlade i Skupštine o temama od interesa za ovu populaciju