Za ublažavanje energetske krize Brčkom 700.000 evra pomoći od EU

127
Zgrada Vlade Brčko distrikta BiH

Evropska unija odobrila je Bosni i Hercegovini 70 miliona evra pomoći za ublažavanje energetske krize i podsticanje energetske tranzicije.

Predrag Ljubojević, šef Pododjeljenja za razvoj i strategiju komunalnih usluga, u Odjeljenju za komunalne poslove, rekao je na konferenciji za medije da je Evropska unija dodijelila Bosni i Hercegovini 50 miliona evra za prevladavanju energetske krize (grijanje i električna energija) i 20 miliona evra za mjere energetske efikasnosti u malim i srednjim preduzećima i u stambenom sektoru (domaćinstva i stambene zgrade).

„Brčko distriktu BiH pripalo je 1% od ukupnog iznosa, odnosno 700.000 evra. 500.000 evra predviđeno je kao pomoć ugroženim kategorijama za električnu energiju, a kada je riječ o mjerama energetske efikasnosti, za mala i srednja preduzeća predviđeno je 100.000 evra i za utopljavanje stambenih objekata (domaćinstva) takođe 100.000 evra”, istakao je Ljubojević.

Na portalu Vlade Brčko distrikta BiH, odnosno Odjeljenja za komunalne poslove, objavljen je Javni poziv sa prilozima potrebnim za prijavu. Konkurisati se može za utopljavanje stambenih objekata, zamjenu stolarije i sistem grijanja.

„Maksimalni iznos bespovratnih sredstava koji se po korisniku može dodijeliti je 50% od ukupne investicije, ali ne više od 5.000 KM“, pojasnio je Predrag Ljubojević.

Šefica Pododjeljenja za privredni razvoj Amra Abadžić objasnila je da su sredstva za provođenje mjera energetske efikasnosti za preduzetnike, mala i srednja preduzeća razdvojena na dva lota.

„Jedan lot čine preduzetnici, a raspoloživi budžet je 48.895 KM, a drugi lot su mala i srednja preduzeća s raspoloživim budžetom od 146.688 KM. Za ovaj program je predviđeno pet mjera: toplotna izolacija vanjskih zidova, stropa/krova i poda; zamjena vanjske stolarije (prozori i vrata); unapređenje sistema za proizvodnju i distribuciju toplotne energije za grijanje i/ili hlađenje prostora i/ili pripremu potrošne tople vode, instalacija kotlova na pelet, toplotnih pumpi, kondenzacijskih kotlova, solarnih kolektora za proizvodnju potrošne tople vode, kao i za zamjenu neefikasnih klimatizacijskih uređaja novim energijskim efikasnim. Sistem unutrašnjeg razvoda grijanja može biti predmet finansiranja samo u slučaju ako se aplicira za mjeru instalacije kotla/toplotne pumpe. Četvrta mjera je unapređenje energetske efikasnosti unutrašnje rasvjete, te peta mjera koja podrazumijeva unapređenje energetske efikasnosti u proizvodnim procesima (npr. iskorištenje otpadne toplote, mjere na povećanju efikasnosti rada elektromotornih pogona). Za preduzetnike čiji je osnivač žena maksimalni iznos finansiranja koji se može ostvariti je 50% od visine ukupne investicije pri čemu iznos sufinansiranja ne može biti manji od 5.000 KM ni veći od 30.000 KM“, istakla je Amra Abadžić.

Amra Abadžić je dodala da se obrasci nalaze na infopultu, kao i na web stranici Vlade Brčko distrikta BiH, odnosno web stranici Pododjeljenja za privredni razvoj pozvavši sve privredne subjekte koji imaju potrebu za ovom vrstom pomoći da apliciraju.

Šefica Pododjeljenja za socijalnu zaštitu Nataša Stevanović istakla je da je Odjeljenje za zdravstvo i ostale usluge pripremilo prijedlog Odluke o Programu utroška sredstava donacija pojedincu po osnovu sporazuma o finansiranju godišnjeg Akcionog plana u prilog paketa za energetsku podršku za Zapadni Balkan za 2023. godinu.

„Mehanizam za isplatu ove subvencije za energetski siromašne potrošače za račune za struju uživaju lica iz socijalno programskih mjera Brčko distrikta BiH, a to su: penzioneri koji su ostvarili pravo na jednokratnu novčanu pomoć u 2023. godinu u iznosu od 150,00 KM, nezaposlena lica s evidencija Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta BiH, žene sa 55 godina i starije, te muškarci sa 60 godina i stariji, korisnici stalne osnovne pomoći, hraniteljske porodice djece bez roditeljskog staranja, porodice djece s posebnim potrebama ili psihofizičkom razvoju, ratni invalidi i mirnodopski invalidi evidentirani u Službi za boračko-invalidsku zaštitu sa invalidninom koja ne prelazi iznos od 538,27 KM“, istakla je Nataša Stevanović.

IZVORwww.brckodanas.com; www.vlada.bdcentral.net;
Prethodni postRadarske kontrole u periodu od 30.10.2023. godine do 5.11.2023. godine
Sledeći postOd 1. novembra obavezna zimska oprema