Za vikend počinje zimsko računanje vremena

22

Ukoliko i dalje imate satove sa kazaljkama, ne iznenadite se kada u nedjelju ujutru taj i sat na telefonu ne budu usklađeni, jer u noći sa subote na nedjelju počinje zimsko računanje vremena. U 03:00 časa iza ponoći sat će se vratiti na 02:00. Time dobijamo jedan sat vremena duže za spavanje, ali nam zato i veče počinje sat ranije, a svijetli dio dana postaje kraći.

Godine 2019. Evropska komisija predložila je ukidanje ljetnjeg i zimskog računanja vremena do 2021. godine, ali u vezi sa tim nije još postignuta potpuna saglasnost, te se vrijeme i dalje pomjera sat unazad u jesen i sat unaprijed u proljeće.

Institut za mjeriteljstvo Bosne i Hercegovine pripremio je još 2018. godine prijedlog Zakona o službenom vremenu u Bosni i Hercegovini. Nakon pribavljanja mišljenja relevantnih institucija o ovoj temi u BiH, prijedlog je 7. februara 2020. godine upućen Savjetu ministara Bosne i Hercegovine na razmatranje i odlučivanje, te se još vodi kao prijedlog u proceduri.

Izvor: Wikipedia

Zemlje članice Evropske unije razvrstane su u tri različite vremenske zone. Zapadnoevropsko vrijeme primjenjuju Ujedinjeno Kraljevstvo, Irska i Portugalija, srednjoevropsko vrijeme ima 17 država članica, među kojima su i države bivše Jugoslavije, dok istočnoevropsko vrijeme važi za Rumuniju, Bugarsku, Grčku, Kipar, Finsku, Estoniju, Letoniju i Litvaniju.

IZVORwww.brckodanas.com;
Prethodni postPrevarom prikupljao novčane priloge građana
Sledeći postU Brčkom održana međunarodna terenska vježba