Za zimsko održavanje izdvojeno oko 700.000 maraka

71

Jedan od zadataka brčanskog JP „Putevi“ je i zimsko održavanje prohodnosti puteva na području Brčko distrikta BiH u cilju sigurnog odvijanja saobraćaja.

Nakon potpisivanja ugovora sa izvođačima radova JP “Putevi”, zajedno sa Odjelom za javne poslove, Pododjelom za puteve i parkove i Policijom inicira formiranje koordinacionog tijela, odnosno Štaba zimske službe koju formira gradonačelnik.

Rizo Čivić, zamjenik direktora za stručne i tehničke poslove brčanskog Javnog preduzeća „Putevi“ koji i rukovodi Štabom zimske službe kazao je da je za zimsko održavanje prohodnosti oko 900 kilometara puteva na području Brčko distrikta BiH za 2015./2016. godinu izdvojeno je oko 700.000 maraka.

On je precizirao da je održavanje prohodnosti puteva u zoni istok dodjeljeno preduzeću „Arapovac“ po cijeni od 193.000 marka godišnje, u zoni zapad JP „Komunalno“ po cijeni od oko 140.000 maraka, te u gradskoj zoni također preduzeću „Komunalno“ po cijeni 340.000 maraka.

Prema njegovim riječima, angažman izvođača radova je na napregnutom nivou jer je razmak od prestanka padanja prvog snijega do njegovog ponovnog padanja bio manji od 16 sati, što im nije pružilo mogućnost da u okviru ugovorenih obaveza izvrše sve svoje zadatke već su se morali bazirati na stalno održavanje prohodnosti puteva prvog i drugog prioriteta zbog otežanog odvijanja saobraćaja.

„S obzirom da su padavine prestale tokom noći izvođači već rade na putevima trećeg i četvrtog prioriteta, tako da do večernjih sati moraju očistiti sve puteve koji su definisani u tenderskoj dokumentaciji. U protivnom slijede neke represivne mjere ali očekujemo da će u roku koji je definisan ugovorom svi putevi biti očišćeni u smislu njihove prohodnosti“, dodao je Čivić.

Kada je riječ o čišćenju trotoara i gdje odložiti snijeg, Čivić je kazao da po kriterijima i standardima tek nakon sniježnih padavina od 50 cm snijega se uvodi sistem odvoženja snijega sa gradskih područja.

„Međutim, JP Komunalno već poduzima određene radnje za uklanjanje viška snijega sa kolovoza i trotara. Bitno je napomenuti da su saobraćajnice u prioritetu jedan, kao i pješačka staza u gradu, dok su svi ostali trotoari prioritet dva“, pojasnio je Čivić.

Čivić je još dodao da izvođači imaju sasvim dovoljne količine pospinog materijala, dok je kada je riječ o raspoloživom kadru, JP Komunalno već angažovalo dodatne radnike sa biroa i iz drugih institucija.

Građani Distrikta, odnosno većina anketiranih, ipak nisu zadovoljni urađenim, naročito neočišćenim trotoarima i parkinzima u svim gradskim mjesnim zajednicama,izuzev područja strogog centra grada gdje se najviše čisti.

Prema informacijama dobivenim od Halida Emkića portparola Policije Brčko distrikta, svi putevi na području Distritka su prohodni, a u posljednja 24 sata nije bilo niti jedne saobraćajne nesreće.

(Radio Brčko)

Prethodni postUčenici bez prevoza, firmi “Krajnović” ne odgovaraju uslovi
Sledeći postOrganizovana javna prehrana u Brčkom

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime