Zamjenik šefa Misije OSCE-a u BiH Alexandera Chuplygina posjetio Brčko

66

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić primio je danas u Gradskoj vijećnici zamjenika šefa Misije OSCE-a u BiH Alexandera Cuplygina i šefa Ureda OSCE-a u Brčko distriktu BiH Gianpiera Granchellia.

Tokom sastanka razgovarano je o budućoj saradnji kao i o pitanjima koja se tiču aktuelne političke situacije u Brčkom.
„Danas smo imali priliku da razmijenimo mišljenja o tome koji je pravi put da naša saradnja u budućnosti bude još bolja i efikasnija. Nezaboravan je doprinos OSCE-a na zajedničkim projektima koji idu u pravcu demokratizacije našeg društva, otklanjanja mržnje, uspostavljanja tolerancije, rodne ravnopravnosti i borbe protiv nasilja u društvu i porodici“, izjavio je nakon prijema gradonačelnik dr. Domić.

S tačke gledišta aktuelnog trenutka u Brčkom gradonačelnik je također pojasnio razloge u vezi s aktuelnom krizom te izrazio očekivanje da će u bliskoj budućnosti izvršna i zakonodavna vlast i institucije Brčko distrikta BiH profunkcionisati.

Dodao je da će otklanjanjem tih prepreka biti nastavljeno realizovanje preuzetih obaveza iz evropskog puta kao i obaveza na području Distrikta.

„Ono što ohrabruje jeste da je OSCE opredijeljen da i dalje pomaže institucijama Brčko distrikta BiH da one jačaju svoj kapacitet i razvijaju civilno društvo koje će onda biti još tolerantnije nego što je to do sada bilo“, naglasio je gradonačelnik Domić.

Zamjenik šefa Misije OSCE-a u BiH Alexander Cuplygin je izrazio nadu da će dosadašnja uspješna saradnja s institucijama Distrikta biti nastavljena, posebno na polju obrazovanja.

„Podržavat ćemo i dalje Odjeljenje za obrazovanje Brčko distrikta BiH, naročito u njihovim pokušajima da uspostave bazu podataka zakonodavstva na polju obrazovanja, te gradonačelnika koji nastoji razriješiti trenutna pitanja koja se događaju na polju obrazovanja“, istakao je Cuplygin.

On je na kraju pohvalio napore Vlade Brčko distrikta BiH na realizaciji projekata u vezi s rodnom ravnopravnošću, kao i ulogu Vlade u kreiranju akcionog plana za integraciju Roma.

Nakon sastanka s gradonačelnikom predstavnike OSCE-a u BiH primio je i zamjenik gradonačelnika Brčko distrikta BiH Esed Kadrić.

Prethodni postGradonačelnik posjetio fabriku Rotex u Brčkom
Sledeći postKaladžić: Veliki broj Brčaka teško će ostvariti pravo na penziju

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime