Započela realizacija projekata „Olimpijada školskog sporta“ i „Liga osnovnih i srednjih škola“

56

Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Zijad Nišić i šef Odjeljenja za obrazovanje Zoran Bulatović prisustvovali su danas u Omladinskom centru u Brčkom predavanju o školskom sportu, koje je održala prof. dr Snježana Bijelić s Univerziteta u Banja Luci.

Predavanjem je započela realizacija projekata „Olimpijada školskog sporta“ za razrednu nastavu, odnosno djecu do petog razreda osnovne škole i „Liga osnovnih i srednjih škola“ za predmetnu nastavu, odnosno djecu od petog razreda osnovne škole do četvrtog razreda srednje škole.

Riječ je o pilot projektu koji se odnosi na fudbal, u kojem će se djeca, kroz školsko takmičenje, nadmetati za učešće u međuškolskom takmičenju.

Cilj projekta je razvoj sporta kroz školska takmičenja, a predviđa se da će u projektu učestvovati više od 1.000 đaka.

„Školski sport treba provoditi sistematski i kontinuirano. Inicijativom Vlade Brčko distrikta BiH prvi put se ustanovilo međuškolsko sportsko takmičenje. Sport ima veliku privlačnost, štiti i unapređuje psihofizičko zdravlje, povećava samopouzdanje, ima veliki odgojni potencijal i odgojnu snagu, distancira mlade ljude od konzumiranja droga, nikotina i alkohola. Imamo u planu uvesti i sportska takmičenja za učenike s psihofizičkim poteškoćama”, izjavio je ovim povodom gradonačelnik Zijad Nišić.

IZVORwww.brckodanas.com; www.vlada.bdcentral.net;
Prethodni postPravila nagradnog takmičenja 4×2 ulaznice za bazen
Sledeći postZa zaposlenike pravosuđa organizovan seminar o rodnoj ravnopravnosti i zabrani diskriminacije