Zašto je važno rano leći i rano ustati?

102
Woman Sleeping 2002

Odlazak u krevet u 23 h, ponoć ili u 1 ujutro, vrlo je štetan za ljudsko zdravlje i izravan je uzrok mnogih modernih “bolesti ubojica” poput bolesti srca i raka.

Nakon što su izvršili stotine eksperimenata o spavanju i zdravlju, vodeći svjetski znanstvenici otkrili su da bi za održavanje optimalnoga zdravlja osoba trebala ići spavati rano i ustati prije izlaska sunca. Najbolji sati za odmaranje vašega tijela su između 22 h i 6 ujutro.

Odlazak u krevet u 23 h, ponoć ili u 1 ujutro, vrlo je štetan za ljudsko zdravlje i izravan je uzrok mnogih modernih “bolesti ubojica” poput bolesti srca i raka.

Knjiga San je umjetnost kaže:

“Postoji stara izreka koja kaže: ‘Rano liježi i rano ustaj!’ Ovo je mudra misao, ali je sada skoro niko ne primjenjuje. Grad… buka… svjetla… televizija… radio… samo oteža­vaju odmor. Kako možeš očekivati da spavaš kada svjetla gore”, a televizija čovjeka vara da provede vrijeme pred njom sve do kasnih noćnih sati?
Naša tijela treba da slijede prirodne zakone. Ako mi prekršimo te zakone – ne treba nikog drugog da krivimo. Nemoj mi reći da ti svjetla i gradska buka ne daju da spa­vaš! Svoje zidove možeš obložiti zvučnom izolacijom, i da koristiš druge metode koje ti ovo vrijeme nudi.”

Autor te knjige kaže: “Moramo biti svjesni da sati prije ponoći deset puta više odmaraju nego naredni sati.”

Istraživač Niris Di tvrdi da je rano lijeganje veoma ko­risno. Ona kaže:

“Jedan sat spavanja prije ponoći je kao tri sata poslije ponoći.”

Priroda djeluje i kreće se prema preciznim ritmičkim krugovima koji se nalaze pod utjecajem zemljine rotacije, sunca i mjeseca. Svakoga dana sunce se diže i spušta, sezone se mijenjaju, mjesec se uspinje i pada i okeanske plime se uzdižu i padaju. Funkcije spavanja i budnosti dio su tog ritma. U prirodi nalazimo da su životinje i biljke budne i spavaju u skladu s tim ritmom. Ljudska bića također imaju prirodan ritam.

Naša tijela funkcionišu prema prirodnim krugovima, tjelesni ritam obično je nazvan unutarnji sat tijela ili biološki sat. Poremećenja prirodnih funkcija našeg biološkog sata izvana nepravilnim navikama i nepravilnim spavanjem izazivaju mnoga različita oboljenja.

Kad su naša tijela izvan ravnoteže, ništa nam ne djeluje normalno. To je zato što hormoni, kemikalije i neurotransmiteri koji određuju naše nivoe energije, vitalnosti i kako se osjećamo, spavamo i jedemo, nisu sinkronizirani. Drugim riječima, mi smo neuravnoteženi.

Prije raširene upotrebe struje, što se vidjelo u selima prije 50 godina, ljudi su odlazili u krevet odmah nakon zalaska sunca, kao što rade i mnoge životinje, i što je priroda namijenila ljudima. Najbolji sati spavanja za vaše tijelo su između 22 h i 6 ujutro.

To je vrijeme u kojemu je vaše tijelo programirano da radi prema putanji sunca i 24-satnim prirodnim kruženjem unutarnjeg tjelesnog sata – i to je izvan naše kontrole. Tijekom tog vremena (22 h – 6 h ujutro) ljudsko je tijelo predodređeno da bude u stanju odmora, popravaka i detoksikacije (izbacivanje suvišnih proizvoda i otrova) i obnove.

Ako idemo nasuprot prirodnoga reda i dizajna našeg tijela, platit ćemo cijenu u različitim bolestima i problemima. Npr., ako je vaše tijelo preopterećeno probavljanjem teškog obroka ili ste budni kasno (nakon 10 h navečer) radeći, igrajući se, gledajući TV ili kompjuter, vaše tijelo se ne odmara.

Biološki sat i naši unutarnji organi:

Glavni unutarnji organi našeg tijela rade prema “vremenskom rasporedu”. Znati kako vaše tijelo radi može vam pomoći da regulirate svoj raspored da bi dostigli optimalni nivo zdravlja i dobrog stanja.

21.00 – 22.00 – Tijelo eliminira toksične kemikalije iz imunološkog sustava (limfni čvorovi). Najbolje je čvrsto zaspati između 21.00 h i 22.00 h da bi tijelo pravilno izvršilo te vitalne funkcije.

22.00 – 01.00 – Jetra eliminira otrove i regenerira se.

00.00 – 04.00 – Koštana srž stvara krv.

00.01 – 03.00 – Žučni mjehur eliminira toksine i obnavlja se.

03.00 – 05.00 – Pluća eliminiraju toksine i obnavljaju se.

05.00 – 07.00 – Debelo crijevo eliminira toksine i obnavlja se. To je također pravilno vrijeme da ih se isprazni.

07.00 – 09.00 – Vitamini, minerali, hranjive tvari upijaju se u probavnom traktu.

Definitivno bi trebali pojesti doručak u to vrijeme. Svjetski znanstvenici su zaključili da bi svatko trebao otići u krevet rano (čvrsto zaspati do 22.00h) da bi postigao kvalitetno spavanje koje osigurava pravilno fizičko obnavljanje, prenosi Sigma.ba-

Odlazak u krevet prije 22.00 nužan je da bi ostali zdravi, veseli i duhovni. Svjetski znanstvenici su zaključili da čovjek treba 8 sati spavanja na dan, koje najlakšu postižu između 22.00 h i 6.00 h.

(24sata.info)

Prethodni postTokom hladnih dana njegujte lice narandžom
Sledeći postSrđan Samardžić – Profa treći na Podgoričkom polumaratonu među 260 atletičara