Završeni 33. Susreti pozorišta BiH u Brčkom

102

Svečanom dodjelom nagrada učesnicima gradonačelnik Brčko distrikta BiH mr. sc. Siniša Milić zatvorio je 33. susrete pozorišta BiH, koji su u Brčkom održani u periodu od 17. do 25. novembra.

Grand prix nagradu odnijeli su predstava Andraša Urbana „Rodoljupci“ rađena prema tekstu Jovana Sterije Popovića i ansambl glumaca koji je odigrao.
Grand prix za najbolju žensku ulogu stručni žiri dodijelio je ženskom dijelu ansambla u predstavi „Rodoljupci“, Anastasiji Mandić, Suzani Lukić i Neli Mihailović.

Istu nagradu dobio je muški dio ansambla u ovoj predstavi Slobodan Beštić, Pavle Jerinić, Hadži Nenad Maričić, Nikola Vujović, Predrag Ejdus, Branko Jerinić i Bojan Krivokapić.

Nagradu za najbolju predstavu u cjelini pozorišta iz BiH i „Zlatnu statuu Vijećnice i Grada Brčko“ dobila je predstava „Drang nach Westen ili Prodor na Zapad“, autora Dragana Komadine, u režiji Lajle Kajikčije, a koju je izvelo Bosansko narodno pozorište Zenica.

Nagradu za najbolju žensku ulogu među svim predstavama pozorišta iz BiH stručni žiri je dodijelio Nataši Ivančević za ulogu „Ranke“ u predstavi „Sinovi umiru prvi“ rađenu po tekstu Mate Matišića u režiji Marka Misirače, a koju je izvelo Narodno pozorište RS Banja Luka.

Nagrada za najbolju mušku ulogu pripala je Feđi Štukanu za ulogu „Taksiste“ u predstavi „Kad bi naglas govorili“, autora Adnana Lugonjića, a u režiji Srđana Vuletića i izvedbi „Kamernog teatra 55“ Sarajevo.

Najbolja mlada glumica na ovogodišnjim Susretima pozorišta BiH je Dina Mušanović za ulogu „Treće“ u predstavi „Kad bi naglas govorili“, dok je za ulogu „Ace“ u predstavi „Sinovi umiru prvi“nagradu dobio Zlatan Vidović.

Među laureatima ovogodišnjeg brčanskog pozorišnog festivala našli su se i Jelena Vidović za kostimografiju u predstavi „Sinovi umiru prvi“, Igor Kasapović za muziku i Sabina Trnka za scenografiju u predstavi „Drang nach Westen ili Prodor na Zapad“.

Stručni žiri odlučio je da se nagrada Susreta – statua „Zlatno pero“ za najbolji dramski tekst savremenog bh. pisca dodijeli Draganu Komadini za predstavu „Drang nach Westen ili Prodor na Zapad“.

Prema odluci petočlanog žirija publike nagrada za najbolju žensku ulogu pripala je Dini Mušanović za ulogu „Treće“ u predstavi „Kad bi naglas govorili“, a za najbolju mušku ulogu Aleksandru Stojkoviću za ulogu „Mićuna“ u predstavi „Sinovi umiru prvi“.

Najbolja predstavu u cjelini u konkurenciji pozorišta iz BiH je, po odluci žirija publike, „Drang nach Westen ili Prodor na Zapad“ Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Predstavu u čast pobjednika pod nazivom „Indigo” odigrali su Danica Maksimović, Marija Vicković i Branislav Lečić.

„Hvala svima koji su doprinijeli da Brčko ovih dana bude prijestolnica pozorišne kulture u BiH”, zaključio je gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić.

Prethodni postHajrudin Rabić (48) optužen za utaju blizu dvije stotine hiljada KM na štetu lokalnog budžeta
Sledeći postOptuženo sedam lica odgovornih za izvođenje, nadzor i prijem građevinskih radova

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime