Zdravstveni centar Brčko i UKC Tuzla obnovili Memorandum o saradnji

21

Direktor JZU “Zdravstveni centar Brčko” Emir Osmanović i v.d. direktora Univerzitetsko – kliničkog centar Tuzla Šekib Umihanić obnovili su jednogodišnji Memorandum o saradnji ove dvije zdravstvene ustanove.

“Ovaj instrument predstavlja formalizaciju i nastavak na već etabliranu saradnju, koja je omogućila poboljšanje zdravstvene zaštite u Brčkom i okolnim mjestima kroz pristup specijalističkim dijagnostikama i tretmanima dostupnim u UKC Tuzla, te dodatnoj edukaciji zdravstvenih radnika, te za specijalizacije te subspecijalizacije”, saopšteno je iz brčanskog zdravstvenog centra.

Šekib Umihanić posebno je istakao da bi u naredonom periodu trebalo da prošire saradnju, osim kroz edukaciju osoblja, i na sljedeće grane medicine – kardiovaskularnu hirurgiju, invazivnu kardiologiu i oftamologiju.

“Cilj nam je da u naredonom periodu nastavimo dosadašnju saradnju, ali i da je proširimo na dobrobit pacijenata. Specijalizacije se provode na osnovu pravila Federalnog ministarstva zdravlja, odvijaju se u skladu sa postojećim pravilnicima gdje su tačno i jasno definisani kriterijumi ko može raditi i provoditi, kada je riječ o specijalizaciji, opremi, prostoru i kadru. UKC Tuzla ima opremu, prostor i kadar za za sve specijalizacije i subspecijalizacije, ali i za dodatne edukacije. I na raspolaganju smo svim zaposlenicima JZU “Zdravstveni centar Brčko”, pojasnio je dr Umihanić, v.d. UKC Tuzla.

Cilj obnove memoranduma je dugoročno unapređenje medicinske zaštite, što se planira postići kroz razmjenu iskustava i znanja, primjenu savremenih dijagnostičkih i terapeutskih metoda, ali i međusobnu stručnu podršku u vezi sa nabavkom medicinske opreme.

IZVORJZU Zdravstveni centar Brčko
Prethodni postPromjenjljivo kasnoproljetno vrijeme do kraja sedmice
Sledeći postU Bijeljini 65 osoba oboljelo od morbila – neophodna veća imunizacija stanovništva