Zlatnu medalju na olimpijadi iz mentalne aritmetike osvojio Andrej Živanović, učenik škole “Malac genijalac”

102

Na medjunarodnoj olimpijadi iz mentalne aritmetike održanoj 27. i 28. novembra 2021. godine, zlatnu medalju osvojio je desetogodišnji Andrej Živanović, polaznik škole “Malac genijalac” iz Beograda.

“Andrej je učenik petog razreda osnovne škole “Vuk Karadžić” iz Sremčice, a najbolji rezultat na svijetu ostvario je na online olimpijadi koja je, u organizaciji Centra „ Abakus “ iz Moskve, okupila talente iz cijelog svijeta”, kažu u školi “Malac genijalac”.

Više od 650 olimpijaca iz 25 zemalja testiralo je svoje vještine brzog mentalnog računanja i rješavanja logičkih zadataka. Andrej je bio najuspješniji u brzom mentalnom računanju 200 dvocifrenih brojeva, koje je riješio za 60 sekundi, da bi potom tačno izračunao niz od 50 trocifrenih brojeva i to za samo 40 sekundi. Pored šampionskog mjesta, još dva polaznika škole “Malac genijalac” osvojila su vrijedna priznanja.

“U kategoriji najmlađih učesnika, šestogodišnji Stefan Popović iz Beograda okitio se bronzanom medaljom, dok je njegov vršnjak, Konstantin Mladenović, takođe iz Beograda, osvojio četvrto mjesto. Takmičari su, osim brzog računanja, rješavali i zadatke iz neobične matematike, odnosno posebnu vrstu logičkih zadataka, koje su morali riješiti veoma brzo i u kratkom vremenskom intervalu. Zadaci su bili tako osmišljeni da su se takmičari oprobali u pet različitih kategorija razmišljanja – logičko, apstraktno, kombinatorno, algoritamsko i naravno, aritmetičko. Pobjednici su bili oni takmičari koji su najbrže riješili zadatke”, kažu u ovoj školi mentalne aritmetike.

“Malac genijalac” ima i svoje predstavništvo u Brčkom i brojne polaznike koji mijenjaju svijet, a vrata su im otvorena i za buduće malce genijalce uzrasta od 4 – 12 godina, poput Andreja, Stefana i Konstantina, kojima čestitamo na uspjehu.

IZVORbrckodanas.com
Prethodni postProdužen pritvor osumnjičenima za 20 teških krađa
Sledeći postČari zime: Na Trgu mladih počela klizališna sezona